Lazy Vegan verkrijgbaar bij Marqt

Een Nederlandse start-up met een vliegende start in Engeland. Dat hoor je niet vaak. En helemaal niet in de culinaire wereld. En toch lukte het Lazy Vegan, dat sinds een poosje bij het Britse Sainsbury’s ligt en vanaf nu ook bij Marqt verkrijgbaar is.

Posted on: 11 April 2019

Bas Dijkstra en Vincent Bosgraaf

Bas en Vincent kennen elkaar nu een dik half jaar. Bas heeft altijd ondernemende rollen gehad in grotere bedrijven en had zin om die ervaring mee te nemen naar een start-up. “Daar zit energie en passie. Bovendien wilde ik me bezighouden met een article waar mensen blij van worden. Zo liep ik dus tegen Vincent aan.”

Frozen food business

Vincent: “Ik zit al zo’n tien jaar in de frozen food business. Sinds een jaar of twee loop ik rond met het idee om veganistische maaltijden te maken. Ik ben steeds meer geïnteresseerd geraakt in plantaardig eten, maar ik kwam tegelijkertijd ook tot de ontdekking dat er niets beschikbaar was op het gebied van makkelijk veganistisch eten. Bijna discriminerend. Toen dacht ik: hier moet ik iets mee doen.”Bij Marqt komen twee kant en klaar maaltijden te liggen, de Mexican en de Provencale, en twee vleesvervangers op basis van erwtenproteïne. De ene is gekruid, de andere niet. De articleontwikkeling komt uit de koker van Vincent. “Ik ben geen kok, maar mijn vader wel. Dus van huis uit heb ik wel een en ander meegekregen en ik heb wel veel ervaring in de keuken. Verder laat je tijdens zo’n proces de articleen steeds proeven en zoek je feedback. Zo blijf je het voortdurend verbeteren.”

Diepvriesschap op de schop

Diepvriesmaaltijden hebben in Nederland niet een hele goede reputatie. Veel mensen denken bijvoorbeeld meteen aan vissticks of pizza. Dat beeld mag wel op de schop, vinden Bas en Vincent. “Het is het ultieme gemak”, vertelt Vincent. Het is voor elk moment geschikt, je kunt het gemakkelijk bewaren, je voorkomt verspilling. Én het is vaak gezonder dan koelvers. Want als je iets koelvers bewaart, dan verliest het zijn vitamines. Dat heb je niet in de diepvries, waar het eten meteen na de bereiding wordt ingevroren.”“We noemen ons merk ‘Lazy’ omdat het dus in de vriezer ligt en ook omdat het een kant-en-klare maaltijd is die binnen 8 minuten in de pan klaar is, maar wel eentje met een hoge voedingswaarde,” aldus Bas. Dat komt onder andere door de vleesvervanger: erwtenproteïne.

Geen soja

“We hebben bewust niet voor soja gekozen. Wat we doen is dat we van de vezels en proteïne van doperwten een soort vleesstructuur trekken, we noemen de stukjes “Chunky Pulled Peaz”, legt hij verder uit. Vincent: “Veel mensen zijn allergisch voor soja en er worden meer en meer vragen gesteld over de gezondheid en de impact op het milieu van soja.” Vandaar de keuze voor een bewuster alternatief.”

De mannen hebben grote ambities. Over niet al te lange tijd hopen ze in verschillende Europese schappen te liggen. “Bij retailers waar zowel veganisten, vegetariërs en mensen die minder vlees willen eten, komen”, legt Bas uit. Verder hebben Bas en Vincent alweer twee nieuwe articleen klaarliggen. “Lazy Vegan slaat aan en je ziet mensen terugkomen voor meer.”

Dit artikel verscheen op marqt.nl